Att skaffa en katt

Går du i tankarna på att skaffa en katt? Roligt! Katter är utmärkta sällskapsdjur och de älskar att leka, med andra ord så kommer du att få en ny vän när du blir kattägare. Innan tar hem en katt så finns det en del saker som kan vara bra att ha i åtanke. Vi tänkte ge igenom några av dessa och prata lite om hur man kan förbereda sig på kattens ankomst.

Förbered hemmet

Innan det är dags för katten att flytta in så kan det vara bra att se över hemmet, både för din och kattens skull. Katter är i sin natur nyfikna varelser som gärna testar på det mesta, nackdelen är att de inte kan skilja på vad som är lämpligt eller inte att leka med. Med det sagt så är det bra om du går igenom hemmet och ser till så att inte farliga saker ligger åtkomliga för katten. Elektricitet är en bra sak att börja med, försök att gömma undan kablar och dylikt i den mån det går, katten förstår inte att det kan vara farligt. Detsamma gäller andra värdesaker, vet du att något är väldigt ömtåligt så kan det vara en bra idé att ställa undan det under den första tiden.

Färden hem

När tiden har kommit för din nya vän att flytta in så ska du se till att bilfärden blir så bra som möjligt. Du ska ha en bur som katten kan ligga i medan den vistas i bilen, den får inte vara lös. Du kan med fördel skaffa en bur som även passar när katten blivit vuxen, då kan den också användas i framtida bilfärder. Lyckas du göra buren bekväm från början så kommer katten till slut kunna känna sig trygg i den och kommande bilfärder kommer inte stressa katten i onödan.

När katten kommer hem

När ni har anlänt till hemmet så är det bäst om katten får känna efter själv vad den vill göra. Tänk på att om du har en kattunge så är den inte van att vara utan sin familj och kan därför vara lite rädd. Det bästa är om den får ta saker i sin egen takt, även om det är spännande med en kattunge så behöver inte hela familjen komma fram och hälsa samtidigt. Om katten vill komma undan lite så kommer den att göra det, låt den då vara ifred en stund. Katter är som sagt nyfikna, så den kommer med största sannolikhet fortsätta utforska sitt nya hem en liten stund senare.