Din birma och hunden

dog and cat

Många skaffar först en katt och när det går bra, vill man gå vidare och inkludera en hund i hemmet. Eller så ska man föra samman två hem där en part har hund och den andre katt.

Katter och hundar kan bli bästa vänner, men det gäller att socialisera dem från att de är små. Om katter och hundar får växa upp med varandra, brukar det vara lättare för katten och hunden att acceptera sin nya huskamrat. Faktum är att katter har lättare att acceptera hundar än andra katter eftersom hundarna inte ses som rivaler. Och en hund som vuxit upp med katt kommer snabbt att inkludera den nya katten i sin flock.

Det första mötet visar ofta hur långsamt ni måste ta introduktionerna. Dela upp hemmet med en grind som gärna får ha en kattlucka. Håll dock kattluckan låst vid första mötet. Men det är ingen dum idé att alltid ha kvar grinden, så huset är uppdelat och djuren får vara ifred om det uppkommer osämjor mellan djur.

Ställ djuren på varsin sida av grinden och låt dem nosa på varandra. Man kan till och med sätta katten i en kattbur så den inte springer och gömmer sig. Om det här steget går bra kan de få nosa på varandra några fler gånger under dagen, men håll dem åtskilda resten av tiden.

Katten kan sedan få gå ut ur sin transportbur och nosa fritt. Se till att hunden inte kan hoppa över grinden om några jaktinstinkter skulle vakna. Beroende på hur de reagerar kan man backa ett steg eller fortsätta låta dem hälsa.

Till slut kan man låsa upp kattluckan så katten kan komma in på hundens sida när den vill. Första gången borde du dock vara med så den inte bli jagad eller biten. Du ska så klart även skydda hunden utifall katten går till attack.