Festligheter med katt i hemmet

cat party_380191327

När man har katt kan vissa saker vara lite besvärligare. Man kan inte åka ut och resa, sova borta utan vidare eller vara hemifrån hela dagarna. Och det kan till och med vara svårt att anordna en fest.

Katter vänjer sig vid ett viss rytm och ett visst tempo. Därför ser man dem sitta vid matskålen när det är dags för mat: hela deras kropp har lärt sig vilken tid du brukar mata dem. Om de har vuxit upp i ett lugnt hem, kan det bli omskakande när man ställer till med stor fest. Det här är de främsta tipsen för att hålla kissen glad med du bjuder hem folk:

 

  • När du dekorerar: katten kommer att se alla girlanger och tycka att de är oemotståndliga. Det finns en risk att katten river ner och lekar med allting du hänger upp. För att göra det lättare att få jobbet gjort kan du köpa lite extra dekorationer bara för katten. Gärna något som de kan leka med själv: varför inte en mobil som står på bordet som de kan busa med!
  • Innan festen: om du har en väldigt nervös katt kan han/hon känna att det är någonting på gång och bli mer tillbakadragen. Det finns en doftavgivare till katter som heter Feliway som skickar ut hormoner som minskar kattens stress och får den att känna sig hemma igen. Den har ingen doft som vi uppfattar. Starta doftavgivaren några dagar innan festen för att lugna katten.
  • Under festen: när det väl börjar komma folk kan det vara bra om katten har ett eget rum som han/hon kan dra sig tillbaka till. Placera mat- och vattenskålar i ditt sovrum och ta även med några leksaker och kattlådan. Du kan låta katten bo där under festen. Alternativt kan man be gästerna ignorera katten så den får komma och hälsa när katten känner sig redo. Har du en utekatt och vädret och temperaturen är bra nog kan du alltid låta katten få alternativet att gå ut istället.
  • Efter festen: många katter kan behöva lite extra tid för sig själv även efter allt ståhej är över. Eller åtminstone inte bli utburen från sitt gömställe. Låt katten få komma ut på sina egna villkor när den känner att allt är lugnt och fint igen. Naturligtvis kan det vara trevligt om du kommer in och gosar lite eller så.