På kattutställningen

Många som skaffar sin första raskatt blir till slut sugna på att besöka eller delta i en kattutställning, bara för att se hur de går till. En del går hem besvikna medan andra har plötsligt fått en helt ny hobby.

Väntan

Var beredd på att en kattutställning innefattar en hel del väntan. Det är pauser mellan de olika kategorierna, du måste vänta medan domarna besöker varje katt vid sitt bås och vänta på prisutdelning och för att få visa upp katten vid domarbordet. Ta med en fällbar stol och packa en matsäck. Om du har katten med dig gäller det att du har laddat med mat, vatten och leksaker så den inte blir rastlös och springer iväg.

Ta med lite underhållning om du blir uttråkad. Du kan ladda ner och lyssna på en ljudbok, lär dig reglerna till baccarat online och vinn lite pengar eller streama ett avsnitt från favoritserien på Netflix.

Kattetikett

Om du vill att din egen katt ska delta behöver den uppfylla reglerna. Katten får inte vara yngre än fyra månader och katter över 10 månader behöver vara ID-märkta. Klorna måste vara klippta och katten ska ha ett giltigt besiktningsintyg från en veterinär. Den måste vara vaccinerad och får inte löpa. Även diverse deformationer är inte tillåtna på utställningen såsom borttagna klor (klassas som djurplågeri i Sverige), kuperade svans, döva eller blinda katter och katter med deformerade ben eller tassar såsom skeppskatter med en extra tå.

Det finns också en tjänstegörande veterinär på kattutställningen som tittar på alla katter och om de upptäcker sjukdomstecken eller stress hos katten kan den bli diskvalificerad och du behöver avlägsna katten på en gång.