Katter och höga platser

Alla kattägare är nog medveten om att många katter gillar att ta sig upp på höga platser. Vare sig detta är fönsterbrädan, en bokhylla, uppe på kylskåpen eller vad de än annars kan komma åt. Detta är ett välkänt beteende som majoriteten av kattraser delar.

Instinkter spelar en stor roll i katters beteenden rent allmänt, och katter är mer eller mindre trädklättrande däggdjur, ända tillbaka till sin det första sanna kattdjuret. Ursprungligen bodde många katter i regnskogar och deras klor hjälpte dem att klättra i träd, både för att nå säkerhet men också för att vänta på bytesdjur. Klättra hade alltså stor inverkan på kattens överlevnad.

Dagens katter klättrar därför även för säkerhetens skull med också bara sakens skull verkar det som. Vad som helst deras klor kan få bra fäste på är fritt fram för katten att klättra på, åtminstone vad dem beträffar.

Det är av denna anledning som många kattägare skaffar klösträd i en utformning eller annan. På så sätt kanske katterna inte klättrar fullt lika mycket på andra möbler. Och ett klösträd med många separata plattformar kan även låta mer än en katt åt gången dra nytta av höga positioner.

Högt uppe får katten kolla på allt som händer runtikring och kan så ledes känna sig säkrare. Detta betyder även att man har fixat en bra sovplats åt katten. Kan man också försöka ställa trädet så det under vissa tider på dagen får direkt solsken kan man mycket väl ha skapat den bästa platsen i huset, enligt många katter.

Det finns dock en hel del olika kattraser och alla är faktiskt inte lika förtjust i att klättra som resten. Huruvida det finns katter som är rädd för höjder är svårt att säga, men att somliga katter inte har samma behov av att klättra upp på höga platser är klart och tydligt.